Konopná mouka se získává jemným namletím konopných semínek, které se nejprve částečně odtuční zbavením oleje. Tím se prodlouží její trvanlivost a současně zvýší přisvojitelnost cenných látek, které jsou jinak zabudovány v semínku.
Tato jemně mletá mouka je velmi zajímavá jak nutričně, tak způsobem použití. Je bohatá na rostlinné bílkoviny a je proto vhodná jako zahušťovadlo při nízkosacharidových dietách. Zajímavý je také extrémně vysoký obsah vlákniny, vitaminů skupiny B a hořčíku. Obsahuje také kyselinu listovou.
Konopné semínko je přirozeně bezlepkové a vhodné pro bezlepkovou dietu.
Konopnou moukou můžeme nahrazovat při pečení i vaření. Minimálně 10 % mouky můžeme nahradit konopnou moukou, aniž by to negativně ovlivnilo výsledek. Přidávat ji můžeme do chleba, palačinek, vaflí, buchet a jiných těst. Používáme ji také do müsli a desertů, ke zjemnění omáček a zahuštění polévek a zeleninových pokrmů. Je výborná jako zdroj bílkovin pro sportovce.
Země původu: Česká republika
Minimální trvanlivost: 12 měsíců
Průměrné výživové údaje na 100 g:
Energetická hodnota – 2407kj/ 575kcal;
Tuky – 8 g; z toho nasycené mastné kyseliny – 1 g;
Sacharidy – 1 g; z toho cukry – 0,5 g;
Bílkoviny – 33 g;
Sůl – 0,2 g.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.