Oves je obilí nejbohatší na živiny. Je bohatý na fosfor , železo a vitamín B1. Obsahuje dvakrát více tzv. zdravého tuku tuků než pšenice a více lehce stavitelných proteinů a sacharidů, které se pomalu vstřebávají, a proto dokáže poskytnout tělu zásobu energie na několik hodin.
Ovesná bezlepková mouka se přidává do těst z pšeničné mouky pro svou ovesnou chuť, schopnost dělat těsto křehčí a vláčnější.
Ovesnou mouku můžete použít také na přípravu slaných i sladkých těst, kaší, k zahuštění polévek a omáček. Lze ji přidat také do chlebového těsta (maximálně cca. 30%), aby došlo k vykynutí.
Země původu: Česká republika
Minimální trvanlivost: 6 měsíců
Průměrné výživové údaje na 100 g:
Energetická hodnota – 1599kj/ 382kcal;
Tuky – 7,2 g; z toho nasycené mastné kyseliny – 1,3 g;
Sacharidy – 60,0 g; z toho cukry – 1,2 g;
Bílkoviny – 13,6 g;
Vláknina - 10,0 g;
Sůl – 0,0 g.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.