Lískové ořechy jsou bohaté na vlákninu, vitamíny a minerály a plné zdraví podporujících fotochemikálií. Celkově svou povahou pomáhají chránit před nemocemi a rakovinou.
Lískové ořechy jsou mimořádně bohaté na kyselinu listovou, což je pro ořechy unikátní vlastnost. 100 gramů čerstvých ořechů obsahuje 113 µg kyseliny listové, tedy přibližně 28 % doporučené denní dávky tohoto vitamínu. Kyselina listová je důležitý vitamín skupiny B-komplex, který pomáhá předcházet megaloblastické anémii. Obzvláště pomáhá předcházet defektu neurální trubice u novorozenců. To je skvělá zpráva pro nastávající maminky!
Lískové ořechy jsou skvělým zdrojem vitamínu E. Obsahují přibližně 15 mg vitamínu E na 100 g (což je 100 % DDD). Vitamín E je silný antioxidant rozpustný v tucích nutný pro zachování integrity buněčné membrány sliznic a kůže. Pomáhá totiž buňky chránit před škodlivými volnými radikály.
Kromě toho, že jsou lískové ořechy bohaté na foláty, obsahují mnoho dalších důležitých vitamínů ze skupiny B-komplex, jako jsou riboflavin, niacin thiamin, kyselina pantotenová a pyridoxin (vitamín B6).
Lískové ořechy jsou bohatým zdrojem minerálních látek jako jsou mangan, draslík, vápník, měď, železo, hořčík, zinek a selen. Měď a mangan jsou nezbytné kofaktory pro antioxidační enzym superoxid dismutáza. Železo pomáhá předcházet mikrocytární anémii. Hořčík a fosfor jsou důležitou součástí kostního metabolismu.
Lískové ořechy
skořápkové plody
Složení: Jádra lískových oříšků
Výrobek může obsahovat suché skořápkové plody.
Trvanlivost výrobku: cca 10 měsíců
Podmínky skladování: max. 20°C, max. 70% RV (vlhkost)
Země původu: Gruzie
Průměrné výživové údaje |
na 100 g |
Energetická hodnota |
2767kJ (661kcal) |
Tuky |
61,6g |
z toho nasycené mastné kyseliny |
4,5g |
Sacharidy |
10,5g |
z toho cukry |
6,3 |
Vláknina |
8,2g |
Bílkoviny |
12 g |
Sůl |
<0,025 g |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.