Brazilské ořechy plné selenu
Para ořechy rostou výhradně v Amazonském pralese na jedněch z nejvyšších stromů pralesa (dosahují do výšky až 50 metrů) v plodech podobných kokosovému ořechu. Jeden plod má v sobě 10 - 25 semen chráněných tlustou skořápkou, ve kterém se nachází jedlá část.
Jsou velice ceněny jak pro svou lahodnou chuť, tak pro svou výživnou hodnotu. Jsou velmi bohaté na zdravé tuky v podobě mononenasycených mastných kyselin a minerální látky. Para oříšky jsou známé hlavně svým vysokým obsah selenu, ale obsahují i značné množství mědi, hořčíku, manganu, fosforu a zinku.
Jméno para ořech získal pravděpodobně díky vývozu těchto ořechů z brazilského přístavu Pará do Evropy.
Jen pro zajímavost, 100g para ořechů pokryje 194% doporučené denní dávky (DDD) mědi, 94% hořčíku, 53% manganu, 103% fosforu, 36% zinku a až 3485% selenu.
Pozor tedy na nadměrnou konzumaci těchto ořechů, aby jste vyhnuli otravě selenem. Stačí už 1-2 ořechy k tomu, aby jste pokryli svojí denní dávku selenu.
skořápkové plody
Složení: Jádra para
Výrobek může obsahovat suché skořápkové plody.
Trvanlivost výrobku: ca 10 měsíců
Podmínky skladování: max. 20°C, max. 70% RV (vlhkost)
Země původu: Bolívie
Průměrné výživové údaje |
na 100 g |
Energetická hodnota |
2968 kJ (709 kcal) |
Tuky |
66,4 g |
z toho nasycené mastné kyseliny |
15,1 g |
Sacharidy |
12,2 g |
z toho cukry |
2,3g |
Vláknina |
7,6 g |
Bílkoviny |
14,3 g |
Sůl |
<0,02 g |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.